Logopédia


Logopédiai terápiáink:

Logopédiai felmérés
Artikulációs zavar, pösze terápia
Beszédészlelés és beszédmegértés terápiája
Nyelvlökéses nyelés terápiája
Beszédindítás
Diszlexia prevenció

Logopédusunk, Markó Anna adatlapja

A logopédia a gyógypedagógia egy speciális, különálló tudományágaként értelmezhető. A beszédzavarok kutatásával, megelőzésével, diagnosztikájával foglalkozó komplex tudomány. A korszerű logopédiai tevékenység kiegészül társtudományok közreműködésével is. A szakma az orvostudomány (fül-orr-gégészet, fogszabályzás, szájsebészet, foniátria, audiológia, neurológia) a pedagógia, a nyelvészet, a pszichológia és szociológia kapcsolatát tartja fontosnak. A logopédiai nevelés elsődleges célja, hogy a beszédhibás egyén személyiségfejlődését töretlenül szolgálja, emellett biztosítsa a célkitűzések megvalósulását, a habilitációt és rehabilitációt valamint az optimális szocializációt. A tevékenység függ a paciens életkorától, személyiségétől és a környezetében élők szemléletétől, a logopédiai kórforma súlyosságától és kiterjedésétől.

A korábban leírtak kicsit összefoglalják a logopédiai tevékenység sokszínűségét és sokféleségét. Ahhoz, hogy egy felmerült logopédiai problémát diagnosztizálni tudjunk, összetett munkafolyamatok szükségek. Megkésett (akadályozott) beszédfejlődés, artikulációs és fonológiai zavar, nyelvlökéses nyelés, beszédészlelés és beszédmegértés zavara. Megegyeznek abban, hogy mindegyik probléma logopédiai kompetenciának minősül, azonban vizsgálatuk és a terápiájuk folyamata teljesen eltérő.

Fejlesztőközpontunkban a szűrővizsgálatokat a legtöbb esetben a logopédussal történő konzultáció előzi meg, melynek fényében képet kap a szakember a lehetséges folytatásról.